August 18, 2020

Colocviu? Parțial?! EXAMEN?!

De-a lungul facultății, există trei metode de evaluare : evaluarea cunoștințelor (examen), evaluare pe parcus (parțial) și evaluarea competențelor (colocviu). Pentru a promova la oricare dintre aceste 3 metode, trebuie să obții o notă mai mare sau egală cu 5.

Sesiunea este perioada de la finalul semestrului în care se dau examenele, existând o sesiune de examinare și una de restanțe în care se pot susține examene doar la materiile predate în semestrul respectiv. Pe lângă acestea, mai există și sesiunea de toamnă, precum și sesiuni speciale. Cele din urmă se întâmplă doar în anumite condiții, rămânând la latitudinea fiecărei facultăți dacă organizează o astfel de sesiune sau nu. precum și modul în care se va desfășura. În cadrul acestor sesiuni se poate susține orice examen, indiferent de materie sau de an.

Colocviul:

  • Reprezintă examenul de laborator susținut în perioada de presesiune (2 săptămâni înainte de sesiune).
  • De obicei, el are un aspect practic, tu fiind nevoit să rezolvi o problemă similară cu exercițiile lucrate de-a lungul întregului semestru.
  • În anumite cazuri, promovarea colocviului condiționează susținerea examenului în sesiune, așa că ai mare grijă cum te pregătești!

Parțialul:

  • Este un test care se dă la mijlocul semestrului din materia parcursă la curs până în acel punct.
  • Dacă îl promovezi, atunci materia din care ai dat parțialul nu mai intră la examenul din sesiune. Practic, materia pentru examen se înjumătățește și îți oferă șansa să ai un volum mai mic de informații de învățat.

Examenul:

  • Este modalitatea cel mai des întâlnită de evaluare.
  • El este susținut doar în cadrul sesiunilor.
  • Dacă la examen nu ai reușit să obții nota 5, atunci acesta se consideră restanță

Cum funcționează plata restanțelor?

Orice examen poate fi susținut gratuit de două ori, o dată în sesiunea de examinare și încă o dată în sesiunea de restanțe aferentă semestrului. În cazul în care nu ai promovat după cele două încercări, următoarea va fi contra cost. Prețul depinde de prezențele tale la cele două încercări astfel:

Dacă te-ai prezentat cel puțin la una dintre cele 2 examinări anterioare, prețul este de

100 lei/ examen

Dacă ai absentat atât în sesiunea de examinare, cât și în cea de restanțe, prețul este de

150 lei/ examen

Un ultim detaliu: ca student beneficiezi de 4 măriri de notă/ an, din care două sunt gratuite, iar celelalte cu plată (50 de lei fiecare). Poți da mărire de notă doar în cazul examenelor unde ai promovat (ai luat cel puțin nota 5).