August 23, 2020

Metode de învățare

Fie că înveți din timpul anului sau doar în sesiune, atunci când vei susține primele examene vei avea emoții, pentru că este ceva nou și nu ai habar cum va fi. Iar atunci când emoțiile devin copleșitoare, poate-poate ajungi să nu te mai poți concentra sau să simți nevoia de o nouă abordare în privința învățatului. Poți să le încerci pe următoarele:

Color coding rule

Folosește mai multe culori pentru a sublinia/evidenția: 

  • informația pe care ai înțeles-o foarte ușor (din prima lectură)
  • informația care ți se pare foarte importantă
  • titlurile și subtitlurile
  • ce informație îți este neclară

În felul acesta vei reuși să identifici mai ușor locurile unde ai avut nedumeriri atunci când vei reveni după mai multă vreme la teoria respectivă. Totodată, va trebui să citești de mai multe ori pentru a putea evidenția cu fiecare culoare.

Studiu cu cineva în telefon

Ce poate fi mai plăcut decât să lucrezi cu un prieten/coleg la același lucru în telefon și să vă întrebați când aveți vreo nelămurire cu privire la subiect? Această conjunctură te împinge un pic de la spate, fiindcă mai e cineva care lucrează cu tine și care te poate ajuta.

Citește de mult mai multe ori informația,

apoi închide cartea și rescrie într-o schemă ceea ce-ți amintești și încearcă să găsești logica din spate! Ajută să vorbești cu voce tare câteodată ca să-ți dai seama de unele lucruri.

Analizează-ți memoria!

Observă la câte zile începi să uiți informația și, în acel moment în care ai repetat în minte și ai realizat că nu ți-o mai amintești clar, du-te și citește-o ca să acoperi acel mic gol! Acest proces de citire repetitivă te poate ajuta să-ți îmbunătățești memoria și te obligă să treci de mai multe ori prin același lucru, oferindu-ți posibilitatea de a vedea cât de bine ai înțeles totul.

Fă mai multe exerciții și explică fiecare pas din rezolvare!

Dacă o problemă nu a ieșit din prima, nu este dezastru. Rezolv-o ori de câte ori ai nevoie ca să înțelegi de ce trebuie abordată problema astfel și explică (fie prin scris, fie cu voce tare) pasul în care te afli, de ce îl aplici pe acela. Vei reuși să-ți îmbunătățești abilitățile de explicare atât pentru tine, dar și pentru alții care-ți vor cere ajutorul. Încearcă să simplifici materia cât de mult poți prin explicații și așa vei vedea cât ai înțeles.

Dacă variantele acestea nu te ajută, este în regulă. Toți studenții sunt diferiți și fiecare are propriul său mod de a învăța pe care îl poate descoperi. Încearcă să-ți întrebi prietenii sau colegii care te inspiră prin eficiența pe care o au și cunoștințele pe care le dețin, pentru că sigur îți vor spune cum procedează ei. De asemenea, poți încerca să cauți cursuri online care se concentrează pe acest subiect și să vezi care te atrage cel mai mult. Pentru început, noi îți lăsăm un exemplu de curs care sperăm să-ți fie de folos.