August 24, 2020

Sesiune online?

De-a lungul facultății, cele mai importante perioade vor fi sesiunile, întrucât atunci noi, studenții, suntem evaluați din punct de vedere al performanței și al cunoștințelor. Și fiindcă valorificăm atât de mult sesiunea, ajungem să ne întrebăm din timp ”Cum va fi în sesiune?”, ”Mă voi descurca?” sau ”Oare cum vom susține examenele online?”. Trecerea învățământului în mediul online a reprezentat și reprezintă o provocare, atât pentru studenți, cât și pentru profesori, deoarece lucrurile ies din cotidian. Nu mai există interacțiunea față-n față dintre cadrele didactice și studenți, modalitățile de evaluare trebuie modificate și îmbunătățite pentru a nu defavoriza pe nimeni care nu dispune de tehnologie, iar examenele sunt susținute pe diferite platforme care câteodată nu suportă prea multe persoane.

Dar nicio provocare nu trebuie privită ca pe o greutate. Ca și viitori ingineri-vrăjitori, suntem capabili să ne adaptăm, să privim și partea plină a paharului și să mergem înainte.

Cum privim partea bună?

Faptul că și profesorii se adaptează odată cu studenții ne arată că nimeni nu s-a născut pregătit și că este normal să nu iasă ceva perfect din prima, iar îmbunătățirile apar pe parcurs.

Mă voi descurca?

Dacă ești disciplinat și înveți, nu ai cum să nu te descurci. Unele examene o să ți se pară mai ușoare ca altele, așa că îți poți prioritiza materiile la care înveți prima dată. Dacă simți că învățatul devine greu, mergi obligatoriu și fă altceva pentru câteva minute ca să-ți eliberezi mintea și să uiți de oboseală. În final vei vedea că, deși ți se pare că nu îți amintești lucruri, după ce vor dispărea emoțiile și stresul cu privire la examene, o să vină informația de la sine.

Cum va fi în sesiune?

Este cea mai plăcută perioadă din facultate, deoarece nu mai ai activități didactice, dar este și cea mai copleșitoare prin învățatul pentru examene. În 3 săptămâni vei avea de dat câte 5 sau 6 examene, fiecare la câteva zile distanță și stabilite de comun acord cu profesorul. Așadar, încercați să vă stabiliți o ordine cât mai favorabilă vouă.


Oare cum vom susține examenele online?

Există numeroase platforme care pot fi folosite pentru a susține un examen. La începutul semestrului, veți stabili împreună cu profesorii ce platforme considerați că sunt utile, eficiente și comode pentru utilizare. Cele mai folosite până acum au fost Moodle, Microsoft Teams, ZOOM, Skype și Discord.

Examenul se consideră open-book dacă profesorul este de acord cu acest lucru și se desfășoară astfel: Veți primi subiectul (fie încărcat pe Moodle, fie prin share screen, în cazul celorlaltor aplicații) și veți avea un timp de rezolvare, alături de câteva minute pentru trimiterea pe mail a lucrării sau încărcarea acesteia pe platforma pe care dați examenul.

Din experiența noastră, îți putem evidenția câteva avantaje ale sesiunii online:
  • Ți se acordă mai mult timp pentru studiul individual, întrucât ești acasă și nu mai pierzi timp deplasându-te la facultate
  • Învățarea prin diverse platforme te determină să abordezi facultatea într-o manieră nouă
  • Cu acordul profesorului vă puteți înregistra cursul pe care să-l urmăriți/ascultați de mai multe în cazul în care nu ați înțeles tot în timp real
  • Comunicarea cu profesorii și colegii devine mai bună, deoarece nelămuriri există la tot pasul atunci când nu ești la facultate să auzi direct de la profesor noutăți
  • Poți să-ți pui un background cool în spate când ai camera pornită
  • Este mult mai comod să participi la curs din camera ta, la biroul tău, îmbrăcat în niște pijamale confortabile

Cu toate că sesiunea online este o experiență nouă și un proces care este într-un progres continuu, cu toții ne dorim să ne întoarcem la vechile obiceiuri, când mergem cu foile la facultate și rezolvăm pe băncile unde ne scriem cursurile de obicei. Doar pentru că lucrurile nu funcționează la fel în acest moment, nu înseamnă că este totul pierdut. Anii de facultate sunt scurți când te distrezi și lungi când înveți, așa că vei avea destule ocazii să experimentezi sesiunea în ambele versiuni - online, respectiv offline.